kerekpartura
wellness
okocentrum logo
Címlap Kastélyról
Köszöntjük weblapunkon
PDF Nyomtatás E-mail

Kedves Látogatóink!

Köszöntjük Önöket a poroszlói Kastély honlapján!

Tájékoztatjuk Kedves Vendégeinket, hogy 2016-01-10-től újra a Tulajdonos azaz a Club Thermál Kastély Kft. üzemelteti a kastélyt.

Elérhetőségünk:   Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A Budapesttől 136, Egertől 46 km-re fekvő kastélyszálló egy 2 hektáros parkkal körülvéve várja a romantikát, a vidék nyugalmát, ízeit, hangulatát kedvelő vendégeit.

Egykor a Graefl család tulajdonában lévő neoklasszicista épületben, 28 szoba és 4 apartman közül választhatnak a pihenésre vágyók.

Számos szolgáltatást kínálunk: pezsgőfürdő; infraszauna; beltéri medence; fittness terem; alpha, jádeköves és hagyományos masszázs; biliárd; rex; csocsó.

A parkban medence, minigolf és asztalitenisz várja az aktív időtöltést kedvelőket.

 


 

A kastély története röviden:

 

A jelenleg szállodaként működő - Poroszló belterületén lévő - tornyos kastélyt 1872-ben építtette Graefl Károly, később fia, Jenő megnagyobbíttatta az épületet. A 2. világháború után majorságként, Tsz irodaként funkcionált, és most egy hosszan tartó felújítás után 1995-től szállodaként várja az ide látogatókat. A család birtokában volt egy, a településtől 4 km-re lévő vadászkastély is, amit a XIX. század elején építettek, ám ennek állapota sajnos egyre rosszabb. A helybéliek szerint a két kastélyt alagútrendszer kötötte össze, de a Tsz idején balesetveszély miatt nagy részét betemették.

 

A Graefl család története:

 

A Graeflek régi német család, melynek tagjai a Lánchíd építésére érkeztek hazánkba Széchenyi István hívására. 1869-ben jelentek meg Poroszlón, majd nemsokára a környék legnagyobb birtokosai lettek. A család tagjai aktív közéleti életet éltek, Graefl József Pest főbírája volt, testvére Károly pedig a kastélyt építtette. Károly egyik fia, Andor országgyűlési képviselő lett, és az ő nevéhez fűződik a vadászkastély megépülése. Károly elsőszülött fia Jenő, apja halála után átvette a család irányítását és országosan ismert gyümölcsfa-telepet hozott létre, illetve ló, juh és szarvasmarha tenyészete is kiemelkedő volt, valamint kibővíttette a poroszlói kastélyt. Horti Miklós 1931-ben kinevezte a felsőház tagjává. Felesége, Paulina Horti István lánya volt. A II. világháború után a család tagjai Svájcba majd Brazíliába emigráltak, később visszatértek Svájcba.

 

Poroszló:

A Tisza jobb partján fekvő települést, már Anonymus is megemlíti. Árpád honfoglaló seregei itt táboroztak a helyi földvárnál. Itt békült ki IV. Béla fiával, V. Istvánnal. A régi időkben királyi sólerakóhely volt. A XIII. és XIV. században a Bana és Gyula nemzetség birtokolta. 1445-ben mezővárosi rangot kapott. 1553-ban a település birtokosa Bornemissza Gergely egri várkapitány volt, akit a város határában fogtak el egy végvári csetepatéban. A török időkben elpusztult a község bencés monostora, amit valószínűleg a Gyula-nemzetség alapított 1209 táján. Első ismert apátja János volt (1292). A monostor pusztulásakor elbontásra került az Árpád-korabeli templom is. Poroszló legnagyobb földbirtokosa 1869 és 1944 között a Graefl család volt. Jelenleg a Tisza-tó határozza meg a település életét. A tanösvény és a most épülő, 2012. májusban nyíló látogatóközpont egyedülálló lehetőséget kínál az ide látogató természetjáróknak.

A Tisza-tó:

A Tisza-tó - eredeti nevén még Kiskörei víztározó – kialakítását 1961-ben határozták el. A beruházás tervei 1964-ben készültek el, rá 4 évre, 1968-ban kezdték el a víztározót kialakító duzzasztómű építését. A vízlépcsőt 1973-ban helyezték üzembe és még ebben az évben megkezdődött a folyó duzzasztása is, 1993-ban 20 évre rögzítették a tározó maximális vízmagasságát. Földrajzilag a tározóteret a következő főbb egységekre oszthatjuk: Abádszalóki-öblözet, Sarudi-öblözet, Poroszlói-öblözet, Tiszafüredi-öblözet. A tó Közép-Európa második legnagyobb állóvize, teljes területe a nyári duzzasztásnál 127 km2. Ebből 62 km2 a nyílt víz, a többi nádas és sziget.

A Tisza-tónak nem csak a vízgazdálkodásban betöltött szerepe jelentős, hanem a napjainkig kialakult ökoszisztéma is egyedülállóvá teszi. Ezt jelzi a védett Tisza-tavi Madárrezervátum létrejötte is.

Itt mindenki megtalálhatja a neki megfelelő pihenési, szórakozási formát. A tavat körbe lehet kerékpározni, csónaktúrák állnak az ide látogatók rendelkezésére. Poroszlón vízi sétány (tanösvény) és Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, ( Tisza-tavi ÖkoCentrum ) várja az ide látogató  vendégeket.

 
English Croatian Czech Dutch French German Italian Polish Romanian Russian Spanish Slovak Ukrainian Hungarian

Ki olvas minket

Oldalainkat 35 vendég böngészi

Látogató számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Hirdetések

Netszállás.huMa 2018. október 18. csütörtök napja van.
Köszöntjük kedves Lukács nevű látogatóinkat névnapjuk alkalmából!Hirdetés

 

szpkrtya_emblma

 mixbidlogo


 


poroszlokastely.hu
Poroszló Kastély